Challenge Beuningen

over challenge

Geschiedenis

Al sinds 1983 wordt er competitief gebasketbald in Beuningen door de club Challenge. De trainingen en wedstrijden worden gegeven en gespreeld in sporthal de Tinnegieter, Leigraaf 2. Challenge wil basketbal voornamelijk als breedtesport beoefenen; sportiviteit staat voorop. Natuurlijk wordt er wel fanatiek op niveau gebasketbal; zo was er afgelopen jaren een vrouwenteam dat op rayonniveau twee jaar op rij kampioen is geworden en speelt het huidige herenteam in rayon 1e klasse. Vorig jaar werden maar liefst 4 teams kampioen: de dames, de heren, de U18 en de U16-1. Op dit moment heeft Challenge 6 competitiespelende team en 2 recreatief spelende teams in verschillende leeftijdsklasses.

Activiteiten

Naast de reguliere trainingen en competitie wedstrijden probeert Challenge leuke activiteiten te ondernemen. Deze activiteiten worden voornamelijk georganiseerd door de activiteitencommissie (AC). Vaste activiteiten die we ieder jaar proberen te organiseren zijn het scholierentoernooi voor de bassisscholen in de kerstvakantie, het basketbalkamp en een rommeltoernooi in combinatie met een afsluitingsfeest aan het eind van het seizoen. Door middel van clinics op basisscholen wil Challenge meer naamsbekendheid genereren en basketball in Beuningen promoten. Ook doen wij jaarlijks mee aan de Grote Clubactie en hebben wij vorig jaar een flessenactie georganiseerd om zo geld op te haln voor de vereniging. Onder het kopje AC is nog wat extra informatie te vinden over de activiteiten die zij organiseren.

Cursussen

Vanaf de U14/U16 moeten leden de scores bij clubwedstrijden bijhouden; dit wordt tafelen genoemd. Elk lid wordt ongeveer 5 keer per jaar ingedeeld. Een team zal rondom een training één keer een korte uitleg krijgen over tafelen. Dat is over het algemeen voldoende.

Van leden vanaf U18/U20 wordt verwacht dat ze de wedstrijden kunnen fluiten. Om te kunnen fluiten is een F-cursus vereist en deze cursus wordt per 2 jaar georganiseerd en men is verplicht hieraan deel te nemen. Op rayon-niveau (zoals onze Heren 1) worden wedstrijden gefloten door scheidsrechters van buitenaf. Daartegenover moet Challenge ook scheidsrechters leveren voor andere rayon wedstrijden. Hiervoor is een E-diploma vereist. Wanneer je niet kunt fluiten of tafelen, probeer je dit in eerste instantie binnen je eigen team op te vangen. Niet op komen dagen voor een tafel of fluitbeurt betekent een boete.

Ook voor de trainers is er een cursus die ze kunnen volgen; de BT2 cursus. Deze wordt eens in de zoveel tijd georganiseerd in de regio, afhankelijk van de interesse. Meer info over de BT2 cursus is te vinden op de NBB site. ( https://www.basketball.nl/verenigingen-en-opleidingen/trainersopleidingen)

Ben je geinteresseerd of wil je meer weten over de cursussen, mail dan naar tc@challengebeuningen.nl.