Challenge Beuningen

Basketballen in coronatijd en het Hosterdpark Court

Sinds begin maart organiseert basketbalvereniging Challenge weer trainingen op het basketbalveld in het Hosterdpark, onder ingewijden wordt dit veld ook wel het Hosterdpark Court genoemd. We doen dit noodgedwongen, omdat het op dit moment voor geen enkele vereniging is toegestaan om binnen te trainen.

Sinds maart vorig jaar zijn we gebonden aan de coronamaatregelen van het kabinet, iets wat het sporten helaas bemoeilijkt. Het is bijna een jaar gelegen dat deze maatregelen ervoor zorgden dat we de trainingen en wedstrijden voor langere tijd stil moesten leggen. Uiteindelijk kregen we in mei groen licht om de trainingen weer op te pakken. Lastig, omdat het binnenseizoen normaal gesproken eind mei stopt en de sporthal aangaf dat seizoen niet meer open te gaan. Met een klein kernteam hebben we ons over dit vraagstuk gebogen én kwamen we al vrij snel tot de conclusie dat we moesten proberen om buitentrainingen te gaan organiseren. De aangewezen locatie hiervoor was in het basketbalveld in het Hosterdpark. In de gemeente Beuningen was dit, en is dit nog steeds, het enige meest volwaardige basketbalveldje. Het met betontegels bestraatte veld is ongeveer 24 meter lang, 14 meter breed en beschikt over twee baskets, waarvan de ringen op ongeveer 3,05 meter hangen en niet verstelbaar zijn. We hebben ons op dat moment volledig gefocust op de jeugd, omdat de toen geldende maatregelen het enkel toelieten dat kinderen tot en met 12 jaar in teamverband mochten sporten. In samenspraak met de gemeente hebben we via een subsidie twee buitenbaskets aan kunnen schaffen, die tot een hoogte van 2,55 meter gesteld konden worden, voor de jeugd veel beter dan de hoge baskets in het park. Het was toen al wel duidelijk dat deze baskets een tijdelijke oplossing waren.

De besmettingen namen gedurende de zomer af en alles leek erop te wijzen dat seizoen 2020/2021 weer ‘normaal’ zou kunnen verlopen. Trainingen werden voor iedereen opgestart en ook was er ruimte voor de competities. Vrij snel werd dit in oktober deels teruggedraaid, alle competities werden gestaakt, om reisbewegingen zoveel mogelijk te beperken. Er kwam een verbod op trainen in teamverband voor personen vanaf 18 jaar, alleen de jeugd mocht door, tot er ook voor hen in december een verbod op binnensporten kwam.

Als basketbalvereniging willen we al onze leden de mogelijkheid geven om de basketbalsport op een verantwoorde manier te beoefenen. Een groot deel van de vereniging mist nu al geruime tijd de beweging en gezelligheid van de basketbalsport en onze vereniging.

Sinds enige tijd zijn er versoepelingen in de maatregelen aangebracht, het is toegestaan voor personen tot 27 jaar om in de buitenlucht (in teamverband!) te sporten. Sinds begin maart traint de jeugd weer, tot en met de Pasen wekelijks op de zaterdag in het Hosterdpark. Na de Pasen verhuizen twee van de drie teams terug naar de donderdagavond, het moment waarop normaal gesproken ook in de Tinnegieter wordt getraind. Vooralsnog hebben we de keuze gemaakt om ons, vooral op de jeugd te focussen. Het hebben van jeugd legt een goed fundament voor de verenging en is cruciaal voor het voortbestaan ervan. Het initiatief bij de senioren voor het oppakken van trainingen hebben we bij de trainers en de teams zelf neergelegd. Zodra het voor iedereen weer toegestaan is om in teamverband te basketballen, willen we hier graag in faciliteren.

Maar goed, voorlopig zullen we het met de huidige coronamaatregelen moeten doen en van tijd-tot-tijd bekijken wat er mogelijk is. Het is wel duidelijk, dat de komende tijd alle basketbaltrainingen en andere activiteiten van onze vereniging in de buitenlucht op het veld in het Hosterdpark plaats zullen vinden. We zijn natuurlijk hartstikke blij met dit veld, maar zien nog wel voldoende verbetermogelijkheden. Denk hierbij aan het herstellen/egaliseren van de ondergrond, het plaatsen van in hoogte verstelbare baskets en afschermen van het veld (hekjes die voorkomen dat de bal niet in de sloot rolt). Willen we, wanneer dit weer toegestaan is, met de hele vereniging op dit veld op een veilige manier kunnen basketballen, dan zijn de verbeteringen wel écht nodig. De rol die wij als basketbalvereniging hierin hebben is het aankaarten van dit thema bij de eigenaar (de gemeente Beuningen) van het veld en actief meedenken in de (on)mogelijkheden. Sinds een paar weken voeren we gesprekken met de gemeente om het veld te verbeteren.

We gaan jullie zo goed mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen rondom het basketbalveld in het Hosterdpark.

Heb je ideeën over basketbal in coronatijd, heb je een vraag over het basketbalveld in het Hosterdpark of wil je gewoon graag contact met de vereniging? Schroom niet, en mail ons.

Chiel van Haaren

Bestuur basketbalvereniging Challenge